Întinsă pe o suprafață de peste 760 de hectare de pădure şi 7.000 de hectare de câmpie, acesasta reprezintă paradisul cerbilor lopătari din Europa. Ţinutul aparţine de fondul de vânătoare al comunei Socodor şi este cel mai populat spaţiu natural cu această specie de cerbi de pe continent, atrăgând anual numeroși turiști din țară și din străinătate, care au o pasiune cumună – vânătoarea.

Pădurea a devenit un paradis al lopătarilor înainte de 1989. Zona, fiind una dintre preferatele fonduri de vânătoare ale dictatorului Nicolae Ceauşescu. Accesul fiind restricţionat celorlaţi vânători, cerbii s-au înmulţit şi au ajuns chiar şi la peste 3.000 de exemplare.

Cerb Lopatar (Dama Dama)
Jura Ioan Dimitrie

“În fiecare an, toamna, era mare agitaţie la Socodor pentru că se făceau pregătirile pentru partida de vânătoare a lui Ceauşescu. Nu venea de fiecare dată, dar o dată la doi sau trei ani sigur vâna la noi“, spune primarul comunei, Jura Ioan Dimitrie, care este silvicultor de profesie şi a lucrat ani de zile pe acest fond de vânătoare.

“Ţinutul Lopătarilor” începe cu pădurea din Socodor şi se termină în apropiere de frontiera cu Ungaria, pe partea dreaptă a Crişului Alb.
Cerbii sunt atât de mulţi, încât pentru localnici nu mai este nici o surpriză să întâlnească câte o familie păscând în apropierea terenurilor
arabile.

“Noi suntem obşnuiţi să-i vedem, dar cerbii sunt atracţia principală a turiştilor. Sute de europeni vin an de an în zona noastră, auzind din
vorbă în vorbă sau de pe internet de cerbii numeroşi de aici. Nu există să te apropii de pădure şi să nu vezi măcar un cerb lopătar, iar această sălbăticie aparentă îi atrage pe străini“.

Jura Ioan DimitriePrimar comuna Socodor

Turismul cinegetic este în plină dezvoltare la Socodor, dar lucrătorii silvici fac şi eforturi să păstreze actuala populaţie de lopătari.

“Nu putem permite ca populaţia să scadă sub o mie de exemplare. În sezonul de vânătoare se permite o recoltă de 35-60 de masculi şi 150 de femele şi pui. În total, undeva la 200 de exemplare“, spune şeful Ocolului Silvic.

Primarul comunei afirmă că cei mai mulţi vânători sunt italieni, germani şi francezi. Aceştia vin în localitate la începutul lunii septembrie, când începe sezonul de vânătoare. Lopătarii masculi pot fi vânaţi, în mod organizat şi supravegheat, până în 30 noiembrie, iar femelele şi puii până în 28 februarie.Totuşi, nu toţi turiştii care vin în Socodor o fac pentru a împuşca cerbi, unii dorind doar să petreacă timpul în sălbăticie, în cabanele existente în zonă.