Comuna Socodor este situată în Nord – Vestul României, în zona Crişului Alb, în aproprierea graniţei cu Ungaria, fiind una dintre cele mai vechi comune din judeţul Arad.

Localitatea Socodor este la o distanţă de 48 km de Municipiul Arad, reşedinţa judeţului, şi 7 km de Chişineu Criş, oraşul cel mai apropiat. Legătura cu reşedinţa judeţului se face fie pe şosea, prin localitate trecând drumul naţional DN 79A Vărşand – Pilu – Chişineu Criş şi de la Chişineu Criş la Arad pe DN 79, fie pe calea ferată direcţia Arad – Chişineu Criş – Grăniceri.
Pe teritoriul administrativ al comunei Socodor îşi desfăşoară traseul, în prezent, următoarele drumuri:

 • DN 79A

  Drumul naţional DN 79 A Vârfurile – Gurahonţ – Buteni – Ineu – Şicula – Sintea Mare – Chişineu Criş – Vărşand – Frontieră Ungaria;

 • DJ 792

  Drumul judeţean DJ 792, care face legătura între Socodor – Nădab – Seleuş – Ineu;

 • DJ 709B

  Drumul judeţean DJ 709 B care face legătura între Arad – Curtici – Socodor – Şiclău – Frontieră Ungaria;

 • DC 118

  Drumul comunal DC 118 Socodor – Pădure Socodor.În partea de Sud a comunei se desfăşoară linia CF Arad – Grăniceri, Comuna Socodor având staţie CFR pe acest traseu feroviar.

Din punct de vedere geomorfologic teritoriul administrativ al comunei Socodor aparţine unităţii Câmpiei de Vest a României, districtul Câmpiei Crişurilor, partea sa vestică.

În partea de Vest şi Nord-Vest teritoriul comunei Socodor se învecinează cu teritoriul comunei Pilu, la Nord cu teritoriul comunei Zerind, în partea de Nord-Est şi Est cu teritoriul administrativ al oraşului Chişineu Criş, la Sud cu teritoriul administrativ al comunei Şimand, iar la Vest şi Sud-Vest se învecinează cu teritoriul administrativ al comunei Grăniceri.

Poziţia geografică a comunei Socodor îi conferă o importanţă deosebită în traficul intern şi internaţional prin punctul de trecere a frontierei Vărşand, care oferă astfel comunei largi posibilităţi de legături de schimb şi de participare activă la viaţa economică.